Het motto van onze school is “De school als creatieve stad”.
Dat zie je terug in onze lessen, maar ook in ons gebouw; dat is zo ingericht dat je het kunt zien als een stad in het klein. Er is veel licht, er is veel ruimte, met in het centrum de hal en het theater als hart.De verschillende vleugels met ieder hun eigen kleur zijn net als wijken in een stad. In elke vleugel doe jij als leerling kennis en vaardigheden op die je nodig hebt om goed te kunnen leven in de echte wereld. Op school kan je hiermee goed oefenen.
Op 27 februari 2025 organiseren wij een open huis voor alle toekomstige leerlingen. Hier kan je komen kijken hoe de school is, wat wij aanbieden en andere leuke activiteiten.
Wil je de school meemaken op een gewone schooldag? Dat kan ook! Dan kan je je aanmelden voor de minilessen. Tijdens zo’n middag volg je een aantal kleine proeflesjes en kan je meemaken hoe het is om op het Twickel College les te hebben.
Instroommogelijkheden
In de AA+ klas stromen leerlingen in die een atheneum, atheneumplus advies of gymnasium advies hebben gekregen en die vanaf het begin uitgedaagd willen worden op atheneum niveau. Zij stromen in het derde leerjaar in, in een atheneum- klas. Wanneer kies je met een atheneum- advies voor de H/A of de A/A+? De keuze is geheel vrij.
Voor leerlingen met een duidelijk havo-advies is de H/A klas een goed instroomniveau. Kom je er niet goed uit? Ga in gesprek met je ouder(s)/ verzorgers en de groep 8 docent en bespreek wat het beste bij jou past.
Een gewone schooldag
Onze school kent goede aaneensluitende roosters die een heel jaar gelden. In de eerste klas heb je 35 lessen per week. Elke les duurt 45 minuten en we beginnen om 8.15 uur.
In klas 1 en 2 hebben de leerlingen geen 8e uren. Je bent uiterlijk om 14.15 uur vrij, tenzij jij een Twickel Talent Programma volgt of het Plus Programma in de AA+ klas. De lessen bij ons op school zijn afwisselend. De ene keer werk je uit je boek. De andere keer moet je samen met je groepje een presentatie voorbereiden. Of ga je bijvoorbeeld een practicum doen. Een mooi voorbeeld daarvan is het practicum waarbij je gaat onderzoeken welk leven (beestjes, planten, etc.) er allemaal in de sloot zit.
Alle leerlingen hebben twee jaar lang dezelfde mentor. Van deze mentor krijg je de vaklessen en daarnaast heb je drie vaste mentoruren in de week.
ViP-Programma
Hoe gaaf is het om je eigen rap, gedicht of lied te schrijven, misschien wel in een andere taal en deze te presenteren op jullie eigen Midsummerfestival? In onze ViP-lessen ga je dit leren én doen! In het voortgezet onderwijs krijg je veel nieuwe vakken, b.v. wiskunde, Frans, natuurkunde enz. Daar leer je natuurlijk over het vak, maar het is ook heel belangrijk dat je leert wat je ermee kunt en ook hoe de vakken met elkaar te maken hebben.
Daarom werken we in klas 1 met ViP-lessen. Dit zijn lessen bij verschillende vakken waarin je tijdens een aantal weken aan een bepaald thema werkt. Het thema wordt afgesloten met een eindopdracht waarin je alleen, met een groepje of misschien wel met de hele klas laat zien wat je hebt geleerd.
Bij het thema Midsummerfestival ga je bijvoorbeeld bij Kunst en Media een uitnodiging maken en een poster met het programma. Bij muziek maak je een rap of schrijf je misschien wel je eigen muziek bij het gedicht dat je hebt geschreven bij Nederlands, Engels of Frans. Bij drama leer je presenteren en uiteindelijk komt alles bij het Midsummerfestival bij elkaar waar natuurlijk het publiek aanwezig is dat jullie zelf hebben uitgenodigd.
Twickel Talent
Houd jij van sporten, creatieve technologie of muziek maken? Of ben je liever lekker kunstzinnig bezig? Dan is één van de Twickel Talent Programma’s zeker iets voor jou.
Op het Twickel College vinden we het belangrijk dat elk kind zich maximaal kan ontplooien. Dit stimuleren wij in de reguliere lessen, maar we bieden ook talentprogramma’s aan naast de reguliere lessen. Voor alle leerlingen (zowel havo, atheneum en de atheneumplus) is het mogelijk om twee lesuren per week één van de vier talentprogramma’s te volgen.
Kijk op de Twickel Talent pagina voor meer informatie.
A+
Als atheneumleerling heb je de mogelijkheid om het A+ programma te volgen. Dit is een programma waar je aan de hand van projecten die jullie zelf kiezen, je kan verdiepen in allerlei onderwerpen.
Je kan dan zelf kiezen tijdens welke lesuren je onder begeleiding van een A+ docent werkt aan zo’n project.
Op de pagina Talentmaximalisatie kan je hier meer informatie over vinden.
De bovenbouw
In de bovenbouw moet je een vakkenpakket kiezen, met verplichte vakken en keuzes. Daarnaast heb je ook nog vrije keuzes, bijvoorbeeld de ateliervakken. Dit zijn BSM (sport), muziek en kunst. Hierin doe je dan ook examen.
Afhankelijk van je pakket kan je meedoen aan meerdere reizen, aardrijkskunde gaat bijvoorbeeld naar de Eifel of IJsland. De BSM klas gaat skiën en kunst kan naar Parijs of Keulen. Je gaat in ieder geval nog op reis met de hele jaar laag en dan kan je zelf kiezen waar je heen gaat!
Het A+ programma loopt door tot en met in de examenklas, maar als het Pre-University programma. Dit bieden wij aan in samenwerking met de Universiteit Twente (UT). Atheneumleerlingen van diverse leerjaren volgen op de UT modules, masterclasses of een honoursprogramma.
Aanmelden nieuwe brugklassers
Inmiddels zijn de online aanmeldingen gesloten. Wil je je nog aanmelden, neem dan contact op met onze teamleider onderbouw, mevrouw A.A.M. (Astrid) Pelgröm - a.pelgrom@carmelhengelo.nl.
Informatie over het instromen in klas 2 of hoger kunt u op de pagina 'Instromen in klas 2 en hoger' vinden.